Til barn

Så fint at du vil se på denne siden. Vi vet ikke hvem du er, eller hvor mange år du er. Vi vet ikke hva som er grunnen til at du vil lese om det som står skrevet her. Hvis du er liten, kan det være vanskelig for deg å forstå alt som er skrevet her.

Du lurer kanskje på hva det betyr å være utsatt for incest, eller seksuelle overgrep? Ordene incest og seksuelle overgrep betyr nesten det samme. Noen sier incest og noen sier seksuelle overgrep. Vi vil bare bruke ordet seksuelle overgrep heretter.

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde.

Når et barn blir utsatt for seksuelle overgrep kan barnet oppleve at en ungdom, eller en voksen person gjør noe med kroppen til barnet, som de ikke har lov til. Vi kan kalle det en vanskelig berøring. Vi skal nå forklare deg hva vi mener med ordet berøring.

Berøringer

Berøring betyr det samme som å ta på noe, som for eksempel å ta på kroppen. Det finnes mange slags berøringer. Noen berøringer er gode og noen berøringer er vanskelige og vonde.

God berøring

Tenk deg at du sitter på fanget til mamma eller pappa og koser. Når mamma eller pappa stryker deg på kinnet og gir deg en kos, da vil du merke om du liker det eller ikke. Du vil merke det i følelsene dine, som er inne i kroppen din, om du liker det eller ikke. Når du liker det, så kjenner du i følelsene dine at du er glad og trygg. Da vil du gjerne sitte på fanget lenge og få mye kos.

Vond berøring

Nå skal vi snakke litt om det motsatte av god berøring. Vi kaller det en vanskelig eller vond berøring. Det finnes mange slags vonde, eller vanskelige berøringer.

  • En vanskelig, eller vond berøring kan være om noen slår deg, dytter deg, klyper deg hardt, lugger deg i håret, gjør seksuelle overgrep mot deg.
  • En vanskelig eller vond berøring som er seksuelle overgrep kan være om en ungdom eller en voksen person for eksempel tar på tissen din og du kjenner at du ikke liker det og at du blir lei deg, redd og usikker.Ungdom eller voksne har ikke lov til å gjøre dette med barn.
  • En annen vanskelig eller vond berøring som er seksuelle overgrep kan være om en ungdom eller en voksen person for eksempel tar frem tissen sin for å vise den til deg, eller ber deg om å ta på tissen sin og du kjenner at du ikke liker det og at du blir lei deg, redd og usikker.Ungdom eller voksne har ikke lov til å gjøre dette med barn.
Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde.

Snakk med noen

Det finnes også mange andre eksempler på seksuelle overgrep, men det trenger vi ikke snakke om her. Forstår du hva seksuelle overgrep er nå? Er du ikke helt sikker, kan du enten prate med foreldrene dine, en annen i familien din, læreren din, helsesøster eller du kan ringe til oss så kan vi forklare det bedre når vi snakker med deg.

De aller fleste mennesker er snille mot barn og de vil ikke gjøre seksuelle overgrep mot dem. Dessverre finnes det noen mennesker som vil forsøke å lure barn for at de skal gjøre seksuelle overgrep mot barnet.

Trenger du noen å snakke med?

Da kan du ringe oss når du vil helt gratis på telefon 800 57 000.

Vi har åpent tidlig på morgenenen, midt på dagen, om kvelden og midt på natten.